استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱

استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ توسط سازمان ایزو در سال ۲۰۱۸ منتشر شده است استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ جایگزین سیستم مدیریت ایمنی بهداشت شغلی OHSAS 18001 شده است .

استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱

تاریخچه

استاندارد ISO 45001 ، مطابق ساختار جدید استانداردهای سیستم مدیریت از ساختار ده بندی تشکیل‌شده است و به‌راحتی با سایر استانداردهای مدیریتی نظیر استاندارد ISO 9001:2015 و استاندارد ISO 14001:2015 یکپارچه‌سازی می‌شود حوادث و بیماری‌های مربوط به کار، هزینه سنگینی بر سازمان‌ها و در سطح کلان، جامعه، تحمیل می‌نماید بر اساس آمار سازمان بین‌المللی کار، هرروز بیش از ۶۳۰۰ نفر در حوادث ناشی از کار و بیماری‌های ناشی از آن در جهان می‌میرند و تقریباً حدود ۲.۳ میلیون در سال است.

قبل از سال ۱۹۹۹ سازمان‌ها، استاندارد ملی ایمنی و بهداشت سلامتی را رعایت می‌کردند در سال ۱۹۹۹ گروه پروژه OHSAS با محوریت BSI ، سری OHSAS 18000 با دو مشخصات شامل الزامات سیستم مدیریت ایمنی ، بهداشت شغلی OHSAS 18001 و راهنمای کاربردی استقرار آن در قالب OHSAS 18002 را منتشر نمود.

در سال ۲۰۰۵ ، حدود ۱۶۰۰۰ سازمان در ۸۰ کشور OHSAS 18001 را بکار گرفتند. در سال ۲۰۰۷ استاندارد OHSAS 18001 به‌روزآوری شد و این استاندارد با استانداردهای مدیریتی ازجمله ایزو ۱۴۰۰۱ سازگارتر شد انگلستان تصمیم گرفت که استاندارد OHSAS 18001 را به‌عنوان یک استاندارد بریتانیایی BS OHSAS 18001 معرفی نماید.

استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ با عنوان ایمنی و بهداشت شغلی، به همه سازمان‌ها کمک می‌کند تا ایمنی و بهداشت کارکنانشان را بهبود و ارتقاء بخشند.

استاندارد ISO 45001 ، ارائه‌کننده الزامات و دستورالعمل‌هایی برای اجرای سیستم و چارچوب حفاظت از کارمندان و کاهش ریسک است و هدف از طراحی آن، ادغام مؤثر با سیستم‌های مدیریت موجود و تکمیل برنامه‌های مرتبط همچون بهداشت و رفاه می‌باشد.

تدوین این استاندارد در ۲۰۱۳ توسط کمیته ISO/PC 283 شروع شد که هدایت آن را BSI بر عهده دارد. استاندارد ISO 45001  در سال ۲۰۱۸ منتشر شده است.

افزایش سریع به‌کارگیری استاندارد OHSAS ۱۸۰۰۱ در بیش از ۱۲۷ کشور، نیاز به یک استاندارد بین‌المللی جهت به اشتراک‌گذاری بهترین شیوه‌ها را ایجاد نموده است.

استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ را می‌تواند هر سازمانی استقرار دهد این استاندارد منجر به:

  • ایجاد و استقرار سیستم مدیریت ایمنی بهداشت شغلی بین‌المللی به‌منظور کاهش یا به حداقل رساندن خطرات کارکنان و سایر ذینفعان.
  • حفظ و بهبود مداوم عملکرد ایمنی و بهداشت شغلی.
  • نگه‌داشتن تمام عملیات در مسیر سیاست‌های ایمنی و بهداشت شغلی.

ساختار استاندارد ISO ۴۵۰۰۱ نیز همانند سایر استانداردهای مدیریتی از ساختار سطح بالا مطابق پیوست SL، ساختار جدید استانداردهای سیستم مدیریت پیروی می‌نماید
تغییرات استاندارد ISO ۴۵۰۰۱ نسبت به OHSAS ۱۸۰۰۱ در اصطلاحات و مفاهیم استاندارد در زیر آمده است.

اصطلاحات

“ریسک ” – اثر بر عدم قطعیت
“پذیرش تعهدات” – جایگزین قوانین و سایر الزامات
“اقدام اصلاحی ” –- حذف اقدام پیشگیرانه
“اطلاعات مستند شده ” – بهبود ورود اطلاعات

مفاهیم

محیط سازمان: درک محرک‌های درونی و بیرونی
رهبری: نشان دادن تعهد.
پشتیبانی: منابع، شایستگی، ارتباطات و دیگر اقدامات ضروری
بهبود: عدم انطباق و اقدام اصلاحی، بهبود مستمر

این مطلب توسط مهندس پیام خرازیان تهیه‌شده است.
انتشار مطلب با ذکر نام پیام خرازیان و آدرس سایت www.kharazian.ir بلامانع است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.